Muraturile isi fac loc in camari la inceput de toamna. Invata cum sa le pregatesti ca la carte si ce metode sa folosesti pentru a avea rezultatele dorite.
Pentru multi romani (gurmanzi sau nu) nu exista iarna fara cateva
borcane de muraturi in camara. Este o disputa veche intre cat de
gustoase sunt muraturile facute in saramura in comparatie cu cele facute
in otet sau care dintre cele doua metode este mai sanatoasa. Amandoua
au si avantaje, si dezavantaje. Te invitam sa le descoperi inainte sa
treci la treaba.
Muraturi in otet
Este metoda care iti asigura rezultate rapide, pentru ca nu trebuie sa
astepti prea multe zile pentru a putea sa gusti legumele sau fructele
murate astfel. Se potriveste pentru castraveti, morcovi, conopida, ardei
si gogosari, dar si pentru cirese sau mere. Practic, peste
ingredientele (taiate sau lasate intregi) se toarna solutie fiarta si
racita pregatita din apa, otet, sare, ierburi, condimente si uneori si
zahar.
Dezavantajul este ca in unele retete e nevoie ca dupa sigilarea
borcanelor, acestea sa fie sterilizate in apa fierbinte sau la cuptor.
Asta inseamna un timp mai lung de preparare. Un alt dezavantaj este ca
prin murarea in otet sunt distruse culturile naturale de bacterii si
enzimele benefice pentru sanatate.
Muraturi in saramura
Unele legume cum sunt castravetii, varza, vinetele sau dovleceii sunt
mai gustoase daca sunt murate in saramura, adica intr-o solutie facuta
din apa si sare. Aceasta metoda inseamna, de fapt, murarea prin
fermentare. In timpul procesului de murare sarea extrage lichidul din
legume si bacteriile care se formeaza in mod natural incep sa consume
zaharurile si produca acidul lactic, printre alte substante.
Acidul lactic reduce pH-ul lichidului la un nivel care conserva
legumele. Prin fermentare legumele dezvolta o aroma si un gust specific.
Dezavantajul acestei metode este timpul lung de care este nevoie pentru
murarea perfecta, dar un avantaj demn de luat in seama este ca legumele
murate astfel sunt usor de digerat si contin enzime benefice pentru
organism.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu