joi, 3 octombrie 2013

O planeta neobisnuita in apropierea Pamantului

Astronomii au descoperit o planeta neobisnuita in apropierea Pamantului, de sase ori mai mare decat Terra si care are o atmosfera bogata in apa, dar aceasta contine si o forma ciudata de plasma. Super-Pamantul denumit Gliese 1214b este situat la o distanta de 40 de ani-lumina de sistemul nostru solar.

Astronomii au stabilit ca atmosfera acestui super-Pamant este bogata in apa, dar, cu toate acestea, exoplaneta nu este geamana cu Terra, potrivit Discovery News.

Temperatura si densitatea ridicata a acestei planete determina o atmosfera care difera considerabil de cea de pe Pamant. Temperaturile pot ajunge la 280 de grade Celsius.

"Deoarece temperatura si densitatea sunt atat de ridicate, apa nu se gaseste intr-o stare obisnuita (vapori, lichida sau solida), ci intr-o forma ionica sau de plasma in partea de jos a atmosferei", a spus Norio Narita de la Observatorul astronomic din Japonia.

Folosind doua instrumente de la Telescopul Subaru din Mauna Kea, Hawaii, oamenii de stiinta au studiat difuzia luminii de pe planeta. Ei au ajuns la concluzia ca atmosfera contine cantitati insemnate de apa.

Spre deosebire de alte planete terestre, acest super-Pamant nu are o suprafata solida. "Am prezis ca apa ionica sau apa cu plasma poate fi vazuta adanc in interiorul planetei.

Desi vaporii de apa pot exista in atmosfera, apa lichida, sub forma unor oceane, nu exista pe suprafata acestei planete. Asadar, din pacate, nu cred ca aceasta planeta ar putea fi locuibila", a declarat Narita.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...