joi, 24 octombrie 2013

Cand ne trezim dimineata ne miroase gura?

Respiratia urat mirositoare de dimineata este un fenomen normal si apare chiar daca te speli pe dinti seara, inainte de culcare si indiferent de ce ai mancat la cina.

Vinovate sunt bacteriile care se gasesc in mod normal in orice gura sanatoasa. Pe timpul zilei, cand mananci si vorbesti, productia de saliva este mai mare, astfel ca gura este oarecum "spalata". Dar cand dormi, productia de saliva scade, asa ca gura se usuca si bacteriile se inmultesc. Acestea incep sa se hraneasca cu resturile de mancare ramase in gura, dar si cu saliva sau sputa, iar din acest proces rezulta un gaz urat mirositor.

Din fericire, mirosul dispare cand te trezesti si mananci, bei apa sau vorbesti. Studiile au dovedit ca spalatul pe dinti nu are niciun efect asupra halenei de dimineata.

Din pacate, nu prea ai ce face. Insa mirosul poate fi mai puternic daca nu ai o igiena orala corespunzatoare. Inainte sa mergi la culcare foloseste ata dentara, spala-te pe dinti apoi clateste cu apa de gura. Cariile si bolile gingiilor pot da si ele un miros neplacut, asa ca ai grija sa le rezolvi la medicul stomatolog.

In general, mirosul urat al gurii de dimineata nu e un semn de boala, dar daca observi ca el se inrautateste brusc, inseamna ca e cazul sa consulti medicul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...