duminică, 27 octombrie 2013

Alimente care ajuta la protejarea inimii

Hipertensiunea arterială, diabetul şi colesterolul ridicat sunt trei dintre cele mai întalnite probleme care afectează inima, îmbolnăvind-o pe zi ce trece. Descoperă alimentele care o protejează de boli!

Printre factorii de risc care favorizează apariţia bolilor de inimă se numără: fumatul, colesterolul ridicat, hipertensiunea arterială, diabetul, sedentarismul şi obezitatea. Dacă factori precum varsta, sexul şi moştenirea genetică nu pot fi controlaţi, pe ceilalţi îi poţi influenţa prin schimbarea stilului de viaţă, în special cel alimentar.

Numeroase cercetări au dovedit că unele alimente au un rol important în protecţia inimii de boli, datorită conţinutului lor. Prin urmare, alimentaţia joacă un rol primordial în prevenţia bolilor cardiovasculare. Mai mult, adoptand un regim alimentar recomandat de medicul cardiolog foarte multe persoane care au probleme cu inima pot să reducă riscurile şi să-şi amelioreze boala.

Un regim alimentar care te fereşte de boli precum cele cardiovasculare, dar şi de cancer, diabet, obezitate trebuie să fie compus din:
• consum crescut de legume
• consum crescut de cereale integrale
• consum crescut de fructe proaspete
• carne slabă
• peşte
• produse lactate degresate
• paine integrală
• paste din făină integrală
• leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut)
• soia.

De reţinut! Trebuie să reduci foarte mult consumul de grăsimi saturate/trans (mezeluri, produse procesate, dulciuri, carne grasă, lactate grase), zahăr şi sare.

De asemenea, medicul Mihaela Bilic recomandă cateva dintre cele mai puternice alimente care te apără de boli la inimă:

1. AvocadoDatorită concentraţiei mare de vitamina E, dar şi a acizilor graşi omega-3, avocado scade colesterolul rău. Alte alimente bogate în vitamina E sunt seminţele de floarea soarelui şi uleiul obţinut prin presare la rece din ele, nucile, alunele, germenii de grau şi legumele cu frunze verzi.

2. Peştele grasSomonul, macroul, heringul, sardinele sunt cateva dintre varietăţile de peşte care trebuie incluse în meniul tău măcar de 2-3 ori pe săptămană. Sunt bogaţi în acizi graşi omega-3 care fluidizează sangele, scad procesele inflamatorii şi colesterolul rău, explică medicul Mihaela Bilic în cartea sa "Sănătatea are gust".

3. BroccoliConţine fitonutrienţi, fibre şi vitamina C care protejează inima de boli.

4. Uleiul de măsline presat la receDoza zilnică recomandată este de 1-2 linguri, susţine nutriţionistul. Acesta scade colesterolul rău şi micşorează tensiunea arterială.

5. Sfecla roşieAre un conţinut ridicat de acid folic (vitamina B9) care împiedică acumularea homocisteinei în sange, un factor de risc pentru inimă.

6. Fulgii de ovăzUn terci din fulgi de ovăz consumat dimineaţa este benefic atat pentru inimă, cat şi pentru sistemul digestiv. Sunt bogaţi în fibre solubile, acid folic şi vitamina E.

7. MereleConţin pectină, o fibră solubilă care scade absorbţia colesterolului, explică medicul nutriţionist.

8. UsturoiulEste recomandat în general pentru beneficiile pe care le aduce asupra întregului organism. Dar, usturoiul face bine şi la inimă pentru că "întăreşte mecanismele anticoagulare şi scade colesterolul", precizează nutriţionistul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...